Людям з порушення зору Звичайна версія

Про повільне падіння ПАТ «КБ «НАДРА» розповіла в прямому ефірі заступниця директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут

22.03.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

RECRUT NADRA

Акцептовані кредиторські вимоги до ПАТ «КБ «НАДРА» складають близько 25 млрд грн, а оціночна вартість його активів – на рівні 7,9 млрд грн (у 6 разів нижче балансової вартості). Як розповіла в радіоефірі заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут, низька ринкова вартість активів банку зумовлена проблемами, що виникли до введення першої тимчасової адміністрації у 2009 році та стали наслідком як виведення коштів з банку в 2008-2009 роках, так і ризикованої кредитної політики фінустанови (на той час серед основних акціонерів були Вадим Сегал та Ілля Сегал, головою правління – Ігор Гіленко).

У цей період власниками банку було виведено майже 8 млрд грн. Зокрема, кошти виводилися шляхом кредитування пов’язаних осіб під заставу «сміттєвих» цінних паперів, товару в обороті чи неіснуючих контрактів. Цінні папери в портфелі банку були представлені, в основному, інвестиційними сертифікатами інвестфондів, що з 2009 року перебувають у стані ліквідації. Балансова вартість сертифікатів складала близько 1 млрд грн, а оціночна виявилася на рівні 4 грн.

Крім того, на ліквідність банку значно вплинули видані фізичним особам кредити на загальну суму майже 27 млрд грн. Близько 73% їх склали кредити, видані в іноземній валюті. Майже половину кредитного портфелю було сформовано іпотечними кредитами. Перше незначне коливання курсу національної валюти на тлі відсутності надходжень іноземної валюти у населення призвело до значного зниження рівня обслуговування цих кредитів.

У 2009-2011 рр. в період дії першої тимчасової адміністрації було ухвалено рішення про рефінансування банку. Зокрема, Нацбанком було видано під заставу близько 13 млрд грн. Після 2011 року, коли власником став Дмитро Фірташ, банк фінансувався переважно приватним капіталом. Здебільшого гроші були спрямовані на кредитування компаній, пов’язаних з власником. Зокрема, близько 2,5 млрд грн було видано для кредитування будівництва ТРЦ «Республіка». Важливо відзначити, що майнові права на комплекс були віддані у заставу під отримання цих коштів, тож був переданий в управління Фонду як один із активів банку після визнання його неплатоспроможним. У лютому цього року недобудований ТРЦ був проданий за ціною близько 770 млн грн, або на рівні 30% від його номінальної вартості.

Більш детально про особливості виведення ПАТ «КБ «НАДРА» з ринку С. Рекрут розповіла в ефірі радіо-програми «Ризик без меж».

Нагадаємо, 6 лютого 2015 року в ПАТ «КБ «НАДРА» на виконання рішення виконавчої дирекції ФГВФО від 05.02.2015 №26 було запроваджено тимчасову адміністрацію. З 5 червня 2015 року розпочато процедуру ліквідації банку.