Людям з порушення зору Звичайна версія

8 ТИСЯЧ ІПОТЕЧНИХ ПОЗИЧАЛЬНИКІВ ПАТ «КБ «НАДРА» ЩЕ МОЖУТЬ ВИПРАВИТИ СВОЮ КРЕДИТНУ ІСТОРІЮ

11.09.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Майже 8 тисяч кредитів, що обліковуються, на балансі ПАТ «КБ «НАДРА», на загальну суму 8,3 млрд грн поступово будуть виставлені на індивідуальні торги через аукціон ProZorro.Продажі. Ті хто не встигне реструктуризувати свої позики до цього моменту – втратять таку можливість взагалі. Адже після перших індивідуальних торгів, непродані лоти автоматично потрапляють до пулів. А їх зможуть викупити тільки великі гравці ринку.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) нагадує - поки кредит не торгувався на аукціоні позичальники, що заборгували банку, ще мають шанс реструктуризувати його. Для цього достатньо звернутись до банку, що ліквідується. Більш докладну інформацію про умови реструктуризації можна знайти за посиланням.

Ті хто цього не зробить можуть зіпсувати свою кредитну історію і мати проблеми з одержанням нової позики в будь-якому українському банку.

З 4 березня цього року вступив у силу Закон про кредитний реєстр НБУ (далі - Закон), який дав можливість регулятору накопичувати інформацію про боржників, які не повертають кошти до банків. А у банків таким чином з’явилася можливість використовувати зібрані дані під час видачі кредитів своїм клієнтам.

Згідно з цим Законом Фонд з нинішнього року на регулярній основі подає до Кредитного реєстру Національного банку України інформацію про кредитні операції боржників банків, що знаходяться під управлінням Фонду. Лідери за кількістю боржників та сумою кредитних операцій, дані про яких передані до Реєстру: ПАТ «КБ «НАДРА», АТ «ДЕЛЬТА БАНК», АТ «БАНК ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ», ПАТ «Платинум Банк».     

Докладніше про це читайте тут.

Нагадаємо, індивідуальний продаж іпотечних кредитів фізичних осіб Фонд гарантування розпочав восени минулого року. Загалом з усіх банків через індивідуальні торги пройшло понад 10 тисяч іпотечних кредитів фізичних осіб, заборгованість за якими склала близько 26 млрд грн.

Всього за 2018 рік було реалізовано більше 2 тис. лотів іпотечних кредитів на загальну суму 732 млн грн, що в середньому становить близько 24% балансової вартості.

Також, через систему ProZorro.Продажі, уже реалізовано 4 пули іпотечних кредитів – до яких увійшло 180 позик. Перший пул - 12.06.2018 наступні два 30.08.2018  і ще один 03.09.2018. Їх придбали фінансові та факторингові компанії.