Людям з порушення зору Звичайна версія

Орієнтовна сума збитків, завданих кредиторам ПАТ «КБ «Надра» акціонерами банку, братами Сегал, сягає 8 млрд грн

21.06.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Орієнтовна сума втрат кредиторів ПАТ «КБ «Надра» внаслідок дій та невиважених рішень, прийнятих власниками та керівництвом банку у період  2006-2008 років, складає майже 8 млрд грн. Більшість цієї суми – заборгованість за кредитами компаній, прямо чи опосередковано наближених до тогочасних акціонерів банкуСегаля В.С. та Сегаля І.С., а також екс-голови Правління Ігора Гіленка, та стосується кредитних угод та інших активних операції, які банк здійснював у період 2005-2008 років.

Проведений аналіз здійснених банком операцій дає можливість виділити ряд узагальнених факторів, які призвели до значних збитків за кредитними операціями.

Кредитування акціонерів банку та виведення коштів на офшорні компанії

У 2008 році ПАТ «КБ «Надра» уклало з Trasta Komercbanka (Латвія) Договір трасту, у відповідності до якого передало в довірче управління Trasta Komercbanka грошові кошти на загальну суму 25 млн доларів США. У подальшому ці кошти за вказівкою тогочасного керівництва ПАТ «КБ «Надра»   були перераховані у якості кредитів колишнім акціонерам банку Іллі і Вадиму Сегал по 12,5 млн доларів США кожному. У тому ж 2008 році за вказівкою тогочасного керівництва ПАТ «КБ «Надра» було оновлено ці кредитні договори, у результаті чого – здійснено заміну боржників з братів Сегалів на компанію Wendell Style Ltd (місце реєстрації Маршаллові острови). Показово, що жодних умов щодо надання забезпечення повернення кредиту це рішення правління банку не містило.

Станом на початок травня цього року заборгованість Wendell Style Ltd перед ПАТ «КБ Надра» складає 0,7 млрд грн (майже 25,4 млн дол США).

- У 2007 році ПАТ «КБ «Надра» видав кредит нерезиденту компанії GFL FINANCIAL CAPITAL LIMITED під заставу сміттєвих цінних паперів, емітованих нерезидентами (місце реєстрації Кіпр). Свій підпис під протоколом засідання кредитного комітету, зокрема, поставив і пан Гіленко.

Кредит так і не повернуто. Станом на початок травня заборгованість GFL FINANCIAL CAPITAL LIMITED перед ПАТ «КБ «Надра» складає 0,2 млрд грн (майже 8,7 млн євро).  

Купівля банком у значних обсягах інвестиційних сертифікатів, які випускалися підконтрольними структурами

- У 2005-2008 роках ПАТ «КБ «Надра» придбало у портфель цінні папери кількох інвестиційних фондів (сертифікати фондів «Біар», «КРУФ», «Біком», «Афін»). Отримані від банку кошти емітенти сертифікатів спрямували на придбання та створення суб’єктів господарювання. І вже ці, новостворені компанії, отримали від ПАТ «КБ «Надра» понад 200 млн доларів США кредитних коштів, які не повернули.

Доходів від викупу чи погашення інвестиційних сертифікатів банк також не отримував. Загальний збиток від операцій з сертифікатами зазначених фондів становить понад 1 млрд гривень

Кредитування структур, які мали ознаки фіктивності, фактично без застави, без належної оцінки ризиків

- У 2006-2008 роках банк видав кредити ряду позичальників (ТОВ «Рефʼюдж», ТОВ «Байпасс», ТОВ «Геленор», ТОВ «Інтер Комплект», ТОВ «Мілпос Дистриб’юшн», ТОВ «Толиман Лтд», ТОВ «Тапад», ТОВ «ТМЦ -Ексім») під заставу майнових прав за контрактами, товарів в обороті або цінних паперів. Показовий нюанс: у заставу за частиною таких договорів передавалися майнові права за одними й тими ж контрактами. Масштаби оборудок вражаючі. Тільки на користь двох позивальників (ТОВ «Рефʼюдж» та ТОВ «Леге Лата») було видано 101 млн дол США кредитних коштів. Повернуто ці кошти не було. І попри проведену банком судово-претензійну роботу та отримані на користь банку рішення судів – стягнути заборгованість із позичальників не вдалося. Адже майна, на яке можна звернути стягнення, у позичальника просто не виявилося.  

Станом на початок травня цього року загальна заборгованість вищезазначених позичальників становить 2,7 млрд грн.

- У 2008 році було видано кредит компанії ТОВ «Фактор Ексім», яка свого часу була одним із найбільших імпортерів дизельного палива в країні.  У заставу банку за мільйонним кредитом було передано товари в обороті (паливно-мастильні матеріали). Сьогодні відкрита ліквідаційна процедура боржника. Слід зазначити, що серед кредиторів компанії кілька українських банків, включаючи державні. Станом на 01.05.2018 заборгованість позичальника ТОВ «Фактор Ексім» перед ПАТ «КБ «Надра» становить 0,7 млрд грн.

 Надання кредиту під забезпечення мало ліквідної та переоціненої застави з подальшим виведенням коштів без наміру їх повернення

- У жовтні 2006 року було укладено Договір кредитної лінії, відповідно до якого банк відкрив позичальнику не відновлювальну мультивалютну кредитну лінію в сумі 8 520 000,00 доларів США та 11 997 714,71 гривень, строком на 60 місяців. Метою кредитування стало фінансування проекту придбання у фізичних осіб земельних ділянок з метою подальшого будівництва та обслуговування жилих будинків та об`єктів соціально-культурного призначення розташованих в Ірпені, Київської області. У забезпечення виконання позичальником своїх зобов’язань банком було укладено договори іпотеки на ці ж земельні ділянки – загалом 5 земельних ділянок загальною площею 44,1418 га.

У дійсності цільове використання коштів позичальником не дотримано, ніякого будівництва, задекларованого перед отриманням кредиту, не проводилось. Натомість уже наступного після отримання кредиту дня частина коштів була направлена в інший банк на придбання депозитних сертифікатів з послідуючим продажем цінних паперів банку на суму 43 068 600 грн. Інша частина кредитних коштів були спрямовані на оплату за договором купівлі-продажу земельних ділянок у м Ірпінь у фізичної особи. Перераховані банком кошти були зняті готівкою протягом грудня 2006 року.

Станом на 01.05.2018 заборгованість позичальника, якого визнано банкрутом, становить 0,3 млрд грн. У 2016 році ліквідатором банкрута було проведено оцінку згадуваних земельних ділянок, згідно якої їхня загальна вартість складає 0,01 млрд грн.

Описані вище схеми – це лише поодинокі приклади, які, утім, вдало ілюструють обставини, у яких «працював» банк у 2006-2008 роках. Саме цей період є важливим, тому що як уже повідомляв Фонд гарантування, 91% кредитного портфелю банка було сформовано до 2009 року. Водночас, орієнтовно 98%  кредитів юридичних осіб, що були видані до 2009 року – це кредити структур опосередковано пов’язаних з інсайдерами.  

 Довідка:

На сьогодні, Фонд виплатив вкладникам ПАТ «КБ «Надра» 3,7 млрд грн гарантованого відшкодування, із них повернути вдалося менше 0,4 млрд грн. У той же час, загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку перевищує 25 млрд грн, з яких на сьогодні задоволено вимоги на суму 1,3 млрд грн.   Вищезазначені зловживання акціонерів та топ-менеджерів банку, у тому числі, стали причиною того, що оціночна вартість активів ПАТ «КБ «Надра» (7,94 млрд грн) ушестеро нижча від їхньої балансової вартості, зазначеної «на папері» (47,62 млрд грн), та більш ніж утричі менша, ніж зобов’язання банку відповідно до реєстру акцептованих вимог кредиторів (25,08 млрд грн).

Фондом подано ряд заяв про вчинення кримінальних правопорушень, відкрито 25 кримінальних проваджень. Слідство триває. Колишнім акціонерам банку – Іллі та Вадиму Сегалям та голові правління банку – Ігорю Гіленку повідомлялося про підозру та вони оголошувались у розшук. Та попри все це, як уже повідомляв Фонд гарантування, представники позичальників-інсайдерів ПАТ «КБ «Надра», які замість того, щоб виконувати у повній мірі свої зобов’язання перед банком та повертати кредити, намагаються тиснути на уповноважену особу Фонду, використовуючи у тому числі у своїх цілях правоохоронні органи та народних депутатів.