Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд гарантування заявляє про застосування нової схеми виведення активів неплатоспроможних банків з допомогою держреєстрів

01.11.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб занепокоєний застосуванням нової схеми виведення активів неплатоспроможних банків. Вона полягає у тому, що на основі фіктивних документів змінюється тип раніше переданого у заставу майна з рухомого на нерухоме. Шахраї підробляють та створюють фіктивні пакети документів, які без належної перевірки стають формальною підставою для реєстрації нотаріусом права власності на, так би мовити, новостворені об’єкти. Потім вони відчужуються або передаються в іпотеку за кредитом іншого банку.

Ілюстрацією може бути такий випадок. У грудні 2012 року ПАТ «КБ «Надра» було укладено кредитний договір з ТОВ «РГК» (ЄДРПОУ 37066355), відповідно до якого банк надав цій компанії кредит, непогашена заборгованість за яким становить 76 924 333 гривень.

У забезпечення кредиту ТОВ «РГК» (позичальник) та ТОВ «Рокитнянський гранкар`єр» (ЄДРПОУ 37066418, майновий поручитель), уклали відповідні договори застави рухомого та нерухомого майна, що належало зазначеним підприємствам на правах власності та було розташоване за адресою: Київська область, Рокитнянський район, с. Острів, вул. Садова 2/1.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна невідомими були скоєні шахрайські дії із заставним майном ТОВ «РГК» з метою заволодіння та відчуження. Майно незаконно переоформили на ТОВ «Таргар» (ЄДРПОУ 40354036) з одночасною зміною типу ­– з рухомого на нерухоме. Потім ТОВ «Таргар» передає «новостворені об`єкти» нерухомості в іпотеку іншому банку в забезпечення виконання зобов`язань за кредитними договорами.

У результаті здійснення запитів до підписанта Договору суборенди земельної ділянки, до Державною архітектурно-будівельною інспекцією України у м Києві щодо Декларацій про введення об’єктів в експлуатацію, до ТОВ «Реєстраційно-експертний центр «Алтана» щодо виготовлення технічних паспортів на обладнання, встановлено, що жодний із наданих документів зазначені сторони не підписували та не видавали. Відносин з ТОВ «Таргар» з приводу зазначених документів не мали.

Банку вдалось з’ясувати, що подані для реєстрації документи (договір суборенди земельної ділянки, декларація про введення в експлуатацію об’єкту ЦМК, технічний паспорт на обладнання, довідка про присвоєння номеру земельній ділянці у земельному кадастрі) були сфальшовані.

З метою захисту своїх законних прав кредитора та з огляду на те, що типологія таких шахрайських схем може масово використовуватись задля незаконного заволодіння майном і, як наслідок, кредитним коштами банків України,  26.09.2016 ПАТ «КБ «Надра» звернувся до  Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України з вимогою скасувати незаконні реєстраційні дії, а також направив звернення в правоохоронні органи за фактом незаконного заволодіння  заставним майном.